home

wie is

links

contact

info

review

zoek

engels

Prachtige ‘De Parken’-wandeling combineren met gastvrij atelierbezoek!

Kunstenaar Annemarie Gorter heeft om haar Open Atelierdagen luister bij te zetten speciaal voor u een route door de vier prachtige stadsparken van Apeldoorn (‘Oranjepark’, ‘Wilhelminapark’, ‘Verzetstrijderspark’/‘Marialust’ en ‘Prinsenpark’) uitgestippeld. Ze vindt het leuk om de mooie omgeving, de wetenswaardigheden en een stukje geschiedenis van ‘De Parken’ met u te delen. U hebt de link bij het atelierbezoek ontvangen; via de buttons op het kaartje en op de pagina’s kunt u naar ieder ander deel van de route switchen.

NB. Deze stadsparken liggen allemaal in de wijk ‘De Parken’, een rijksbeschermd stadsgezicht; een van de grootste, oudste en daarmee unieke villawijken in Nederland. 

Om te starten; klik op een van de buttons op de kaart A t/m G 


overzichtskaart stadsparkenroute Apeldoorn (4,1 km) 


start 

(parkeergarage Marktplein 1 (navigatieadres Deventerstraat 22A, 7311 LG)

Wanneer u parkeert in de Parkeergarage ‘Marktplein’ begint u of op het plein – ga 2x R en dan L – of in de Deventerstraat – ga L en dan R. Dan bevindt u zich op de Kerklaan.


Kerklaan 17

Dit oorspronkelijke sociëteitsgebouw was bedoeld voor de villabewoners die rondom het Oranjepark woonden. Men kocht de bouwkavel van 2600 m2 voor fl. 3300,– van de zakenman en eigenaar van de Olstersteenfabrieken H.C. van der Houven van Oordt. Er werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven die door de architecten Van Gendt en Nieraad uit Arnhem werd gewonnen en op 10 januari 1879 werd Kerklaan 17 geopend. Achter het gebouw was een mooie tuin en een muziektent waar regelmatig concerten werden gegeven en feest werd gevierd. Tijdens de WOII is het gebouw gevorderd door de Duitsers. 

In 2020 is dit neoclassicistische gebouw omgebouwd tot o.a. een restaurant ‘Sizzlesatthepark’.


Kerklaan 21-23

De ‘Koningin Wilhelminaschool’ voor L.O. en U.L.O (vergelijkbaar met het huidige VMBO) werd in 1904 gebouwd door architect: J.A. Wijn. Hij bouwde ook Kerklaan 23 aan de school vast. Dit huis was voor het schoolhoofd (toen Klaas van der Kooi).

Pas vanaf 1923 kregen kinderen van 6 t/m 12 jaar onderwijs. Zo werd er een tweede ‘Koningin Wilhelminaschool’ (voor het lagere onderwijs) gesticht. Deze school staat nog steeds aan de Prof. Röntgenstraat (een zijstraat van de Kerklaan). Men spreekt daar trots: ‘hier hebben de prínsen op school gezeten!’ (de kinderen van Vollenhove). 

Kerklaan 21 - 23 is een voorbeeld van het ecclecticisme; een mengeling van het neoclassicisme en de chaletstijl.


Oranjepark

Het Oranjepark in het hart van Apeldoorn, is het oudste wandelpark in de Parkenbuurt. In 1874 kocht Van der Houven van Oordt het hele landgoed ‘de Pasch’ van de erven Spiering met de bedoeling het in percelen te verdelen en door te verkopen. Om de aantrekkelijkheid van de bouwpercelen te vergroten, situeerde hij ook een wandelpark op de kavelkaart. In de koopcontracten werd opgenomen dat de villa’s rondom het park moesten worden gebouwd met stenen van de Olster Steenfabrieken (eigendom van Van der Houven van Oordt)! Aan de noordzijde van het park staat een hardstenen bank (1892) in neorenaissancestijl die geplaatst is ter herinnering aan de stichter van het park; Van der Houven van Oordt. Ook is de straat aan de zuidoostelijke korte kant van het Oranjepark naar hem genoemd.

Landschapsarchitect Hoogeweg maakte een ontwerp voor het park. Hij deed dat in de destijds zo populaire Engelse landschapsstijl. Zo zie je gebogen paden, uitgestrekte grasvelden en een langgerekte gebogen vijverpartij, een krachtige fontein en een heuse muziektent. Landschapsarchitect Hoogeweg won met dit ontwerp een prijs op de Amsterdamse Tuinbouwtentoonstelling. 

Na toestemming van Koning Willem III ging het park Oranjepark heten. In 1875 droeg Van der Houven van Oordt de grond voor het park en de omliggende wegen over aan de gemeente Apeldoorn, zodat zij het moesten onderhouden. Natuurlijk allemaal te gunste van de wandelaar! Met als gevolg dat in de jaren vijftig de geplande bouw van de schouwburg in het Oranjepark gelukkig!!! niet kon plaatsvinden, mede dankzij het testament van Van der Houven van Oordt en de protesten van de Apeldoorners. 


In het Oranjepark staan veel beuken, in een groep of solitair.


Bij het verzetsmonument ‘Man met vlag’ (1960) van beeldhouwer C. Hund, worden iedere 4 mei o.a. de gevallenen uit WOII herdacht. Het beeld werd oorspronkelijk ook geplaatst om de vervallen muziektent uit 1881 te vervangen. Gelukkig is de muziektent in 1999 weer geheel in stijl herbouwd. Iedere zomer worden hier op zondagmiddagen, door met name plaatselijk talent, tussen 14.00 en 16.00 concerten gegeven. 


vervolg: klik op B

E
F
D
C
G
B
A
A
A

Een Gorter kleurt je dag!

info@annemariegorter.nl |  055  576 76 27 

Kastanjelaan 23  |  7316 BM Apeldoorn      AMG | © | 2022

Aan informatie op deze site kunnen geen rechten worden verleend. 

Niets van deze site mag worden gebruikt, verveelvoudigd of gereproduceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de ontwerper.